1- L’amor com a sentiment.
L’amor és un sentiment, és un senyal que ens dona el nostre cervell i que té una funció molt clara.
L’amor com sentiment sabem des de la neurociència que és una emoció més.
I com totes les emocions té pel cervell una funció adaptativa, que significa vida, i per això li agrada tant aquesta emoció al cervell.
Perquè l’objectiu prioritari del nostre cervell és la supervivència, i per tant l’emoció més important que necessita l’organisme que som per sobreviure és l’amor autèntic.
Per això mateix l’amor ha de ser una experiència de vida, de plenitud, de creixement, tot el que signifiqui destrucció, dolor, patiment no té res a veure amb l’amor, és una altra cosa que estem vivint i que confonem.
2- L’enamorament com a química cerebral
L’enamorament que és tota aquesta bogeria d’hormones que es produeix en el nostre cervell i que és el que facilita l’acostament cap a aquesta persona que ens atrau.
Conec una persona que m’atreu i sento com si fos un amor a primera vista i sols és un combinat d’elements que cada persona té els seus i que són la suma de qüestions genètiques, aprenentatges, necessitats, situació fisiològica.
Quan ens enamorem de sobte una persona en especial ens resulta molt atractiva i comença a produir-se una cascada d’hormones de tota mena en el nostre cervell que produeix aquesta mena de distorsió mental on no veig res més que el bo d’ella, amb totes les seves virtuts.
L’enamorament em fa que no vegi cap defecte, és gairebé com un estat addictiu, però és necessari.
És a dir si no hi hagués aquesta atracció tan tremenda, aquest el no veure res més que les seves qualitats no es facilitaria l’acostament necessari per després poder conèixer-se recíprocament i poder començar a posar en pràctica tot el que sabem sobre la conducta d’estimar.
D’amor a primera vista res de res, està bé literàriament, però cal veure més tard a veure què passa.
Pot ser que més tard aquesta persona no sigui l’amor de la teva vida, ni de bon tros, ni sigui una persona amb la qual tu puguis conviure, amb la qual tu puguis formar una parella feliç.
Simplement, és un sentiment necessari perquè es produeixi aquest acostament i sorgeixi la possibilitat que dues persones es puguin arribar a conèixer.
Hi ha molt de component sexual a la química de l’enamorament perquè si no fos així, haguessis trobat a un gran amic.
3- El bon amor, l’art d’estimar (voler estimar, saber estimar, poder estimar)
Però a poc a poc anem coneixent a la persona i aquest coneixement i segons com ho gestionem farà que aquest enamorament es mantingui o augmenti o a poc a poc es vagi diluint.
Quan ho vas coneixent a l’altre veus com és, veus si és compatible amb tu, veus si és algú que et convida a estimar-la, veus si és algú que amb les coses que fa ens sentim estimats, veus si és algú que amb el que aquesta persona et transmet et fa sentir bé, i a poc a poc tots aquests components van forjant.
Perquè el sentiment de l’amor (inicial) no té res a veure amb el que és la convivència i molt menys en l’art d’estimar.
Dues persones es poden agradar molt, es poden estimar molt amb el sentiment de l’amor, però això no és suficient per conviure com a parella perquè després ve la part de la convivència en la qual cal veure la vostra compatibilitat de les dues naturaleses pròpies.
Cal veure si un és diürn o nocturn.
Cal veure si els gustos són compatibles o dificulten la convivència.
Cal veure com es comuniquen en situacions de tensió i desacord o si a un li agrada dormir amb la persiana oberta i l’altra baixada.
Cal veure que passa amb les famílies d’origen.
Cal veure on col·loquem a la nostra parella en les nostres prioritats vitals.
Totes aquestes circumstàncies pròpies de la convivència, que si no les gestionem bé poden anar apagant a poc a poc el sentiment de l’amor.
La convivència és un punt crucial en el pas a consolidar aquest sentiment inicial d’amor o es va diluint a poc a poc perquè és on entrem molt il·lusionats pensant que com t’estimo molt la convivència serà fàcil.
A més arribem a la convivència amb uns conceptes sobre l’amor absolutament distorsionats.
Hi ha gent que pensa que amor, patir i mort va tot parell, o tot el contrari hi ha gent que creu que estimar és donar suport i acompanyar a l’altra persona i veure-la créixer.
En la convivència és on comencem a veure tot això i és quan comencem a conèixer a la nostra parella i a nosaltres mateixos quan interactuem amb ella.
I aquí és quan veiem com actua la nostra parella en casos extrems, quan apareix una situació molt tensa, veiem si sap controlar el seu caràcter, veiem que fa quan hi ha situacions de tensió i desagradables, veiem si el projecta contra el meu, veiem si sap gestionar-lo, veiem si sap buscar solucions.
I tots aquests comportaments de l’altre ens pot mantenir enamorats o ens pot desenamorar.
Fins que no ens coneguem bé no cal consolidar massa res.
Anem massa ràpid i així ens va.
Només convivint pots conèixer bé a l’altre i només coneixent bé pots decidir si aquesta persona és compatible amb tu i en cas contrari hem d’aprendre a dir adeu a qui no ens convé i no en sabem, no ho fem bé i ens perdem i aquí és on comença el patiment de veritat.
Sempre hauríem de poder aquesta frase a l’altre: “Al teu costat soc i em sento molt feliç” sempre.