Com escollir un Bon Psicòleg

com escollir a un bon psicòleg

Quan sents un malestar psicològic o emocional intens o quan es veu afectada una àrea important de la teva vida saber escollir un bon psicòleg és clau.

Com triar un bon psicòleg a Vic

Com triar o escollir un psicòleg

El psicòleg Rafael Santandreu, per ajudar-nos a triar un bon psicòleg a Vic, suggereix trucar al professional i fer-li tres preguntes:

1a, Quina escola de psicoteràpia fas? I llavors investigar sobre aquesta escola.

2a, Quant temps durarà la teràpia? Què ens costarà? (temps i diners).

3a, Quin pla tenen per tu? Com veuen el teu problema i què pensen fer.

“extracte d’una entrevista a Catalunya Radio”

El psicòleg sap de psicologia i la persona sap d'ella mateixa i d'aquest intercanvi poden sortir coses molt bones.

Com triar un bon psicòleg a Vic

Quins són els criteris per escollir un bon psicòleg?

Ens costa encara preguntar a un amic o a un conegut quin psicòleg em pot recomanar , com fem quan demanem opinió sobre a quin fisioterapeuta o pediatra ens recomana.

Encara cal fer molta pedagogia al respecte i deixar de pensar que parlar de la nostra salut mental com si fos un tema tabú o un estigma.

El món i la societat aniria molt més bé si ens preocupéssim de la nostra salut emocional igual que ens preocupem per anar al metge quant tenim un refredat.

En primer lloc et recomanaria, que tinguessis clar que quan sents un malestar psicològic o emocional intens o quan es veu afectada una àrea important de la teva vida, com pot ser un problema greu econòmic o professional, o la teva relació de parella, conflictes amb els fills, pèrdues personals, traumes greus, malalties que t’enfonsen emocionalment,problemes d’autoestima o inclús quan persones properes t’ho recomanen has de saber que un bon suport psicològic en determinats moments de la vida et pot ser de molta utilitat.

Però hauries primer  de ser honest amb tu i escoltar-te seriosament i preguntar-te si vols i  si necessites ajuda i si vols ser ajudat. Sols des de una voluntat clara i personal una teràpia pot ser efectiva.

Hi ha 3 criteris bàsics que hauríem d utilitzar per escollir i triar bé un bon psicòleg.

1. La proximitat o on tu vius i la recomanació d’algú que et mereix confiança és un criteri no sols intel·ligent sinó el més habitual i que dóna molts bons resultats.

2. Saber quina teràpia és la que més s’adaptaria a la teva personalitat i problema també et seria d’utilitat. Però ho dificulta el fet que, si bé les teràpies més reconegudes com són l’escola cognitiva, la psicoanàlisi o la teràpia Gestalt. El fet és que hi han més de 500 escoles de psicologia reconegudes.

El millor criteri per escollir un psicòleg

No cal dir prèviament que has de triar a un psicòleg degudament format i acreditat però la clau seria que la connexió que tinguéssiu entre tu i el psicòleg fos extraordinària.
Aquí és on més èxits de recuperació hi ha. Quan sorgeix una empatia entre les dues parts, una connexió positiva que permet que tu puguis ser TU amb tota la teva autenticitat possible i que et sentis còmode i que no tinguis en cap moment la sensació de desatenció o d’estar sol i pel professional que tens al teu davant i amb qui junts treballareu.
Una psicoteràpia és un treball d’equip i el bon funcionament de l’equip és la clau. Tu, perquè et coneixes més bé que ningú i el psicòleg perquè coneix eines que ben aplicades poden obtenir resultats òptims en TU.

Sobretot si el teu problema és de dependència emocional una relació de confiança total i sintonia amb el teu psicòleg és un factor clau per alliberar-te d’aquesta addicció.

MCARME M. MOLINE

“La ilusión más peligrosa es pensar que sólo existe una única realidad”

És un frase d’en  “Paul Watzlawick”

 

Com triar un bon psicòleg a Vic

El més important és connectar amb el psicòleg que sigui capaç de treure el millor de tu.

Hi ha estudis que afirmen que l’eficàcia en la intervenció terapèutica, l’èxit o el fracàs en el resultat final el 70% és atribuïble al vincle terapèutic i el 30% a la tècnica terapèutica utilitzada.

Això demostra que la capacitat de connectar amb el pacient és més important que la tècnica psicològica , que això no confongui i que pensis que l’ús d’una bona tècnica psicològica no és important perquè ho és molt però és molt millor anar a un psicòleg del teu entorn amb qui confiïs plenament que no anar al més bo i prestigiós de la província però amb qui no encaixis o no confiïs o no connectis al 100%..

Funciona millor la connexió perquè desperta millor els teus recursos interns i els pot potenciar fins a la seva màxima expressió.

El millor psicòleg és el que és el millor per a TU!

Com triar un bon psicòleg a Vic

Quina informació ha de donar-me un bon psicòleg a la primera sessió?

Un bon psicòleg em demanarà quins són els meus objectius i en quins terminis vull assolir-los per veure si són realistes.

També em presentarà un mapa de què pot passar aconsellarà que vagi a un altre professional més indicat si ell veu que no em pot ajudar.

És difícil d’entrada saber la durada del tractament però cal fer una valoració de com es troba la persona i de les seves demandes i que siguin realistes i en cas contrari saber posar les cartes sobre la taula i explicar la veritat.

Els resultats poden ser immediats a les dues o tres sessions però a vegades no perquè depèn molt de cada cas concret i de la problemàtica i de la situació personal i emocional de cada pacient i en aquests casos i cal dir la veritat.

A vegades també a l’inici del tractament pot comportar un petit retrocés a causa de tot moviment que provoca tot aquest procés.

Un bon psicòleg treballarà per objectius ( amb el coaching a Vic també treballem així) i també sol·licitarà al pacient que treballi personalment tot el que es faci a la teràpia en segons quins casos però en dues o tres sessions els resultats han de ser molt satisfactoris.

Igual com fer perquè una relació de parella duri necessites encaixar amb el teu psicòleg.

Quines tècniques pot utilitzar un bon psicòleg?

Hi ha psicòlegs que utilitzen tant tècniques verbals com corporals.

En molts casos un bon psicòleg utilitza la psicologia integrativa a l’utilitzar les millors tècniques de les existents provades i constatades les adapta al cas concret.

Les tècniques més habituals que utilitzen són les següents:

La cognitiva o conductual. Per canviar pautes de comportament que tenim habitualment molt indicats per exemple en teràpia de parella.

La psicoanàlisi. Psicologia dinàmica d’immersió en l’inconscient per conèixer millor.

La teràpia sistèmica i interrelacionada amb la familiar.

La teràpia breu molt adequada per fòbies i situacions traumàtiques.

Les dinàmiques en grup :Reunir individus que comparteixen unes semblants circumstàncies traumàtiques o de patiment.

No hi ha correlació entre èxit i orientació psicològica però si s’ha vist que condiciona molt més el vincle que s estableix entre psicòleg i pacient que la tècnica utilitzada.

La problemàtica es complica quan el mateix pacient es comunica en aquests termes:

No sé què em passa però necessito entendre el que em passa.

No sé per què sento això i explica les emocions.

És per tot això que és bàsic saber connectar amb el pacient. Cal ser una poliglota psicològic i parlar el mateix llenguatge del teu pacient , connectar amb la necessitat de l’altre i adaptar-nos i si no podem ajudar-lo cal redireccionar-lo.

la por a ser rebutjat és clau per treballar bé l’autoestima.

 

resum

Si pots, fas 3 primeres visites en tres professionals diferents i quedar-te en qui més et desperti confiança, en qui millor et sentis o fas una trucada per telèfon o envies un e-mail i fas les preguntes que més et convinguin, els hi pots preguntar quina orientació té? Que faria en un cas com el teu? Escoltes les sensacions i després esculls.

I has de tenir clar que en dues o tres sessions has d’obtenir una millora important en el teu estat emocional en molts dels casos.

Si no connectes o no t’agrada el professional cal que et sentis lliure de qüestionar la utilitat del tractament i poder interrompre al tractament.

L’important és el teu benestar i tu saps més bé que ningú com et sents.

També et pot interessar el següent post relacionat:

 

MariCarme M. Moliné . Psicològa a Vic. 

psicoleg a vic maricarme

MariCarme M. Moliné

Sóc Psicòloga Clínica, especialitzada en les conductes dins l`ambit de la parella. M’ha fascinat sempre la psicologia perquè m’ha fascinat la ment humana, i com la psicologia és la ciència de la conducta i la conducta sempre es pot millorar i reaprendre, l’esperança de millorar la vida de les persones és una experiència apassionant i irrepetible.

Vols parlar?

Demana una consulta per aprendre a deixar de patir

Concertar Visita
close slider

Explica'm en què et puc ajudar