Com sortir d'una relació tòxica

superar una relació tòxica

Creus que Estimar es Patir?

No hi ha persones tòxiques, hi ha relacions que poden ser tòxiques perquè tu no t’estimes i ets incapaç d’escollir bé ni posar límits.

No hi ha persones tòxiques, sinó que, hi ha relacions que en algunes ocasions poden ser relacions tòxiques, i fan patir.

relacions tòxiques psicologia

Relacions tòxiques són aquelles que no ens són nutritives, que no ens aporten, que ens treuen energia, que no ens arriben enlloc, que ens obsessionen, que ens fan petits, que en volem marxar i se’ns fa impossible sortir-ne perquè tenim dependència emocional.

" Vivim en un model social on l'emocionalitat l'estem deixant de costat, estem cosificant tot fins i tot les relacions humanes , comprendre l'altre, empatitzar, que ens entenguin, se'ns està oblidant relacionar-nos amb els altres tenint en compte les necessitats dels altres. "
MariCarme M.
Psicòloga de parella
Relacions tòxiques

deixar una relació tòxica

Aprenguem a definir bé que és l'amor

La neurociència explica l’amor en una base purament biològica.

Però és tan important l’amor!, és que és el més important! 

Pel nostre organisme amor significa vida i la vida és el més important que hem de fer, viure, quant no sabia res de neurociència, ja es definia l’amor molt aproximadament, però han hagut molt definicions d’amor.

Hi ha qui relaciona amor amb mort, amb patiment, això del “no puc viure sense tu”, “com més gelós estic més t’estimo”, etc., i aquí és on comencen una sèrie de distorsions que res té a veure amb l’amor, tenen a veure amb el xantatge, té a veure amb un gran egoisme,però disfressat d’amor, però hem d’aprendre a distingir encara que ens estiguin dient t’estimo, encara que ens estiguin parlant d’amor, si realment el que hi ha darrere, el que està activant realment deixa empremta d’amor o deixa empremta d’una altra cosa, la dependència emocional i el maltracte psicològic són interpependents i estretament relacionats, un és causa de l’altre.

Quan sentim amor ens fa confiar que estem en bones mans i amb qui estem l’últim que li passarà pel cap és en fer-nos mal de cap manera.

Hi ha molta confusió en aquest concepte, hi ha molt d’amor basat en el sexe, molt maltractament, molt patiment, no som capaços d’identificar que el que estem vivint és maltractament o que nosaltresmateixos estem maltractant perquè ho veiem com a normal.

Hi ha molta agresivitat en nom del ” t’estimo” i molta falta de no saber respectar els límits de l’altra persona, molta falta d’autoconeixement, de saber que és el que jo vull, que és el que jo necessito, i hem de tornar a recordar primer a ser un mateix,a recordar com hem de relacionar-nos amb els altres i fins a quin punt sabem i volem estimar.

Hi ha també una part d’amor molt superficial, molt utilitari, utilitzari llençar sense tenir en compte els sentiments de l’altra persona.

També hi ha relacions que no donen més de si , i sabem molt poc de l’amor, cada parella és un món, hi ha molt d’aprenentatge de la vida per saber estimar, perpoder estimar, pervoler estimar.

Hem d’estar oberts a aprendre i a polir sobretot el que som, per poder satisfer a la persona que diem que estimem.

relació tòxica solució

Que hauries de fer perquè moltes relacions que ara et són tòxiques deixin de ser ho?

No pots canviar als altres però si et pots canviar la teva manera de relacionar-te amb el demès, ser empàtic és una qualitat que cal potenciar i és desitjable però a vegades cal anul·lar l’empatia si estàs vivint una relació tòxica.

Has d’anul·lar l’empatia, o sigui posar-te en el lloc de l’altre, entendre les seves necessitats i preocupar-te pel seu benestar quant això implica deixar de respectar-te a TU, has de començar a aprendre a dir no i a deixar de voler salvar a tothom.

No hi ha relació tòxica si un dels dos no vol (en teràpia de parella és clau treballar aquest aspecte) i nosaltres tenim una part important en l’assumpte ,perquè ningú et pot ferir sense el teu consentiment, 

si estàs vivint una relació tòxica has de protegir-te , allunyar-te d’ella el mes que et sigui possible físicament o psicològicament perquè no hi ha entesa possible.

Una relació tòxica la pots viure en tot tipus de relació , en la família, en amics, en la parella, a la feina.

Per entendre si estàs vivint una relació d’aquests tipus t’hauries de fer una sèrie de preguntes:

Una relació és tòxica si en comptes d’aportar-me coses bones en surto més buit, si em treu energia en comptes de donar-me energia, si no m’ajuda a aconseguir els meus objectius vitals (amor, sentir-me bé) i més aviat me’ls dificulta i me’ls entorpeix.

MCARME M. MOLINE

Psicòleg a Vic

"Cuando empecé realmente a quererme me liberé de todo lo que no era sano para mí. Aleje de mi, comidas, personas, objetos, situaciones y sobre todo aquellas personas que siempre me hundían. Al principio lo llamé egoísmo sano, pero hoy sé que eso es amor propio.."

És un frase d’en Charles Chaplin “Charlot” 

com deixar una relació tòxica

Quin són símptomes que estem en una relació tòxica.

Has de saber que si estàs vivint dins d’una relació tòxica l’altra persona no sent cap culpa que el teu pateixis, se sent totalment aliena al teu patiment, deformen la realitat de tal manera i pensen que és una relació de el més normal.

És per això que hem de ser nosaltres que hem d’analitzarcom ens sentim en ella.

Si sentim angoixa, ansietat, tristesa, ens sentim anul·lats i ignorats.

Si ens alliberem quan deixem d’estar amb aquesta persona.

Si tenim una sensació d’alleujament quan no estem a prop ni molt menys la trobem a faltar.

I sobretot si ens genera tristesa aquesta relació i no saps com sortir-ne .

La clau de tot plegat és no saber com sortir-ne i aquest sí que és un símptoma determinant que estem en una relació tòxica.

Superar la dependència emocional és possible, però cal saber moltes més coses que hem après.

Videos meus de youtube

Aquí tens un vídeo meu que resumeix aquest post.

les relacions toxiques de parella

El canvi és molt difícil en una relació tòxica.

Intentar canviar a la persona que per nosaltres és tòxica és casi impossible.

Cal posar un límit als intents de canvi, als tres intents com a màxim cal deixar de voler canviar a ningú. Ningú canvia a ningú en res substancial a no ser que un mateix estigui disposat al canvi i això sols depèn de l’interessat. 

Les persones es relacionen entre elles i ningú té  dret a mostrar el seu enuig per més confiança que tingui.

En tot cas quan hagi passat ho ha de  dir amb tacte, amor i respecte.

Relacionar-se amb tendresa i amb amor i comentar que  això que ha passat ho impedeix i entre els dos buscar solucions positives i eficaces..

La dependència emocional és en molts cassos el naixement d’una relació tòxica.

Les nostres emocions les vomitem i no actuem en funció del que és més just en benefici de tots, i l’enuig mai és just.

Quant més un s’enutja, més té  a veure , amb el seu nivell d’ignorància , és una falta de comprensió cap a l’altre.

L’enuig s’ha de canalitzar molt adequadament i a més confiança més ens permetem no canalitzar-lo adequadament.

No agredeixis a les persones que t estimen. Cuida de comprendre els altres.

De petits ens han dit masses vegades que si estimes patiràs i aixó ens fa permetre relacions tòxiques que hauriem de tallar d’arrel.

Ens eduquen a patir i a tolerar situacions o relacions intolerables.

 Estimar és buscar el bé de l´altre i  no a fer-lo patir.

Masses persones valoren el grau d’enamorament pel grau de patiment. Si pateixen,és que estimen molt i l’amor és goig o no és amor.

tipus de relacions de parella tòxiques

Que fer davant una relació tòxica si és una relació personal?

Comprendre’ls però no justificar-lo.

Una relació ha de ser nutritiva, no pot existir dolor gratuït en una relació d’amor, tampoc hem d’intentar canviar a l’altra persona, pensaments o paraules com “l’estimo molt, estic molt enamorada, intentaré a veure si el puc canviar” són pensaments que poques vegades arriben a res positiu.

Hauríem d’intentar arreglar a la situació però posar un límit d’intents perquè malauradament no podrem fer canviar a ningú si no és ell mateix que hi posa un gran esforç per la seva banda cosa, que, en poques ocasions succeeix.

Accepta aviat que el canvi és impossible i fes realment l’única cosa que depèn de tu i que és posar barreres, posar distàncies, una distància física si pots i sinó pots, posa una distància emocional i hem de posar-nos darrere de la barrera. Sols així deixarem de patir la relació tòxica.

Normalment ja sabem que la relació que tenim no és bona però no sabem com gestionar-la bé i hauríem d’acostumar-nos a situacions de tensió emocional, aguantar el disgust de l’altre, aprendre a decebre a l’altre, a aguantar i dir-li que no, acostumar-te adir no i a allunyar-te d’ella.

T’hauries d’acostumar sense sentir-te culpable ni dolenta decebre a l’altre, perquè ja has de saber que les persones que tenen actituds tòxiques juguen molt al xantatge emocional, a la pena, a la compassió i a assumir un rol victimista.

com sortir d'una relació tòxica estant enamorada

El mite de l'amor romàntic del no puc viure sense tu.

El mite de la mitja taronja, el mite de la mitja taronja, el mite de l’amor romàntic del no puc viure sense tu, és un autèntic disbarat.

Com que tu no pots viure sense mi?

Tu tens, pots i has d’aprendre a viure feliç sol, no hi ha mitges taronges.

Amb aquests arguments estàs posant a les meves espatlles la responsabilitat de la teva vida?

Això és un autèntic disbarat i d’un gran egoisme.

Les amenaces subtils de què si no estic amb tu jo em moro o em suïcido o no podré sortir-me’n sola o sense tu no sóc res, és la que farà que seguim junts? 

No,l’amor no és això, estàs posant sobre la meva vida una paradoxa moral perquè jo segueixi amb tu?

Si et passa això, aquesta és la clau perquè vegis que l’altra persona no t’estima, perquè li és igual el que sentis i és capaç fins i tot d posar-te en un compromís absolutament ètic amb la condició que segueixis al seu costat.

S’ha d’estimar molt a si mateix però a tu no t’estima gens.

I aquí hauríem de trencar immediatament perquè això no és amor això es diu egoisme, però li seguim dient amor.

Fins i tot la persona que està fent xantatge diu que està molt enamorada.

No està molt enamorada de tu, està molt enamorada d’ella mateixa, perquè està demanant i exigint el que necessita per ella no el que necessita l’altre, el que necessita l’altre li és igual.

Hem creat molta mitologia que manté a la gent acorralada en relacions de les quals no en sap sortir, una d’elles és l’amor incondicional, com és que si em fas patir o m’estàs pegant una pallissa o em menysprees o insultes jo t’he d’estimar-te incondicionalment?

On deixem la nostra naturalesa i la nostra dignitat, i l’amor i el respecte a un mateix?

Perquè no posem límits a accions brutals que res tenen a veure amb l’amor, no es pot estimar incondicionalment quan una persona és responsable de tots els seus actes també és responsable de no fer mal a la seva parella i no es pot consentir i cal marcar aquest límit que l’amor és condicional a què tu sàpigues estimar-me bé.

Es pot estimar incondicionalment a un fill petit, a un ésser indefens, però amb éssers autònoms i responsables hi ha condicions i límits que són el més sa i que són una gran lliçó d’amor, ensenyar als  demés on estan els seus límits i a no traspassar el dels altres però que ningú traspassi els teus.

L’amor dóna la felicitat, perquè l’amor està directament vinculat a la vida que és el que més li agrada al cervell i el cervell és molt feliç quan està vivint una experiència d’amor del bo.

Vols parlar?

Demana una consulta per aprendre a deixar de patir

superar una relació tòxica és possible

resum

No intentar canviar l’altre perquè és impossible que canviï.

Acceptar-la però no justificar el seu comportament i posar barreres. 

Allunyar-nos d’elles i trobar persones saludables que ens donin energia i que ens ajudin a créixer.

Aquest és l’antídot que pots incorporar a la teva vida.

Alliberar-te d’aquesta sensació serà molt bo fins i tot per a l’altra persona tòxica, pensa que ella es voldrà aferrar a aquesta relació, però el millor també, per a ella també, és sortir d’una relació tòxica.

I aquí arriba una sensació increïble: l’alliberació, perquè no hi ha millor sensació que haver-te alliberat d’una relació tòxica.

MariCarme M. Moliné . Psicològa a Vic. 

Si has arribat fins aqui el següent post et pot ajudar també

psicoleg a vic maricarme

MariCarme M. Moliné

Sóc Psicòloga Clínica, especialitzada en les conductes dins l`ambit de la parella. M’ha fascinat sempre la psicologia perquè m’ha fascinat la ment humana, i com la psicologia és la ciència de la conducta i la conducta sempre es pot millorar i reaprendre, l’esperança de millorar la vida de les persones és una experiència apassionant i irrepetible.

Concertar Visita
close slider

Explica'm en què et puc ajudar