Com ser feliç a la vida

Com ser feliç a la vida

Tots volem ser feliços i tots ens preguntem què cal fer i hem d’entendre que en les teves creences està la resposta.

Vols aprendre a ser feliç?

La felicitat s'ensenya i s'aprèn.

Ningú va dir que ser feliç fos fàcil.

La felicitat s’ensenya i s’aprèn i es pot ser feliç o no en funció de si vols ser feliç i si aprens a ser feliç i si saps ser feliç i en aquest camí cal un esforç per part teva.

Que et penses? Que ser feliç és senzill?

Ser feliç és tan simple i tan complex alhora, com saber gestionar bé les teves emocions, els teus pensaments i les teves conductes.

Que et quedin clares primer de tot aquestes 6 premisses bàsiques inicials:

1. L’objectiu del teu cervell és la supervivència del teu cos i és “feliç” (et sents bé) quan ho aconsegueix.

2. La teva felicitat és un compromís amb tu mateix i sense respecte a tu mateix, sense un bon acte coneixement personal, sense un bon desenvolupament de les teves habilitats assertives (relacionar en igualtat, sense conductes submises ni agressives), i sense esforç personal en aprendre certes habilitats i coneixements i posar-les en practica una felicitat real no és possible, abans de pretrendre ser feliç hauries de saber com Superar el Patiment i des de aquí avançar.

3. Aquest compromís amb un mateix, aquest respecte a un mateix, aquest ser fidel a les teves intuïcions, somnis i projectes tot que, de vegades puguin suposar en tu o en els que t’envolten dolor, tristesa, tensió o desorientació.

Tot això s’entén molt millor quan s’observa des d’una perspectiva més àmplia, quan comprenem que la nostra llibertat, la nostra veritat, mai i en cap cas fa mal realment a la vida dels altres encara que de vegades els altres facin servir tàctiques victimistes y conductes de dependència emocional per manipular en benefici del seu propi egoisme.

4. La felicitat és una cosa molt subjectiva i personal i no cal justificar-la davant ningú. El que a mi em fa feliç, pot ser que a altres no.

5. La felicitat es pot viure com un estat emocional (ens sentim feliços), com una conducta i una actitud davant la vida (decidim” ser “feliços) i a més no són excloents, i podem activar simultàniament.

" Ningú va dir que ser feliç fos fàcil "

Puc aprendre a ser feliç!

L’adequada gestió emocional que no és fàcil però que s’ensenya i es pot aprendre si t’esforces i practiques el suficient farà que aquesta expressió desaparegui de la teva vida per sempre.

Per ser feliç cada dia cal saber com funciona el nostre cos

El primer pas cap a la felicitat té a veure amb la capacitat que tenim d’estimar-nos, respectar-nos, acceptar-nos i cuidar-nos adequadament sense falses empaties i sense caure en el xantatge emocional de l’egoisme aliè.

Anem a veure els seus aspectes bàsics:

Vull ser feliç i no puc. Per què?

1. El cos és una extensió del nostre cervell, no a l’inrevés. Amb un cos a punt, el nostre cervell funciona significativament millor.

2. No podem ser feliços si no tenim hàbits que permetin al nostre cos regular adequadament i funcionar impròpiament: bon dormir, bon menjar, bon exercici, bon descans.

3. Molts desequilibris emocionals milloren o desapareixen quan es recuperen hàbits saludables i equilibrats.

4. En l’origen de moltes malalties es troben simplement una sèrie de mals hàbits.

5. No podem ser feliços donant al nostre cos un tracte incorrecte.

Per ser feliç cal reaprendre a saber com funciona el teu cervell

Conèixer el nostre cervell, que és l’instrument amb el qual gestionem les nostres vides, és fonamental per poder donar un sentit a la nostra existència.

Conèixer el funcionament del cervell ens ajuda per tenir una vida plena.

Quan comprenem on s’està produint un bloqueig, o una instrucció, i podem corregir-la, podem seguir endavant amb la nostra vida.

No cal utilitzar més del nostre cervell, sinó saber utilitzar-millor.

I per això, cal saber com funciona, quins són els seus elements, que indiquen i com gestionar-los millor.

El cervell està contínuament enviant-nos senyals a través dels sentiments i que ens haurien de permetre adaptar-nos adequadament a cada un dels contextos (circumstàncies i relacions) en què ens trobem, siguin de la naturalesa que siguin.

Però moltes vegades, no les interpretem correctament, no donem les respostes adequades, i la vida pot arribar a convertir-se en una tasca molt molt tortuosa.Psicòleg a Vic

Diferències entre sentiments, emocions i conductes

Les emocions són senyals que emet el nostre cervell perquè ens adaptem a un context.

No hi ha emocions positives ni negatives. Totes són meravelloses perquè ens permeten prendre les decisions més adequades (si sentim amor, és que estem en un entorn positiu per a nosaltres, si tenim por, és que estem en un entorn perillós per a nosaltres).

Totes les emocions són transitòries, i les anem sentint al llarg del dia en diferents intensitats, segons hàgim d’anar resolent diferents situacions.

Per exemple, cal que ens enfadem per poder marcar els límits en una situació abusiva.

Quins són els sentiments bàsics que emet el nostre cervell?

1. La por, que per al nostre cervell vol dir “no ho sé” (per exemple, no sé com tallar amb la meva parella), ben gestionat és fabulós: ens indica el que no sabem i hem d’aprendre.

2. La ira és una de les emocions que gestionem pitjor i ens avisa que hem de defensar-nos d’una situació o circumstància perillosa.

Ira i agressivitat no són el mateix. La ira (enuig) és una emoció, i l’agressivitat és una conducta.

Hi ha gent que és agressiva no només quan està enfadada, sinó també quan està trist, quan té por, o fins i tot quan està feliç o eufòrica. Per tant, el que cal corregir és la conducta, no l’emoció.

3. Tristesa i depressió no són el mateix. La tristesa, per exemple, ens permet assumir les pèrdues a través del dol i de l’acceptació a través del temps, ens permet curar les ferides de la ment de la mateixa manera que el temps també cura les ferides del cos si adoptem la conducta adequada (si no vam desinfectar la ferida o seguim furgant en ella, el temps només la infectarà més i empitjorarà) en cada cas concret i marcar-nos nous objectius, i seguir endavant.

4. L’amor és el que sents quan ets capaç d’establir relacions de qualitat, amb tu mateix i amb els que ens envolten, inclosa la naturalesa i els éssers vius que complementen la nostra naturalesa.

El sentiment d’amor és sentir pau, serenitat i confiança en un mateix i en els que ens envolten.

Que són les conductes?

Les conductes s’aprenen i ensenyen i s’executen bé o no i amb un bon aprenentatge i esforç personal podrem gestionar els senyals que ens dóna el cervell en forma de sentiments molt millor.

L’amor és un sentiment, i estimar és una conducta.

La ira (enuig) és una emoció, i l’agressivitat és una conducta.

La por és un sentiment i com gestionem la por és una conducta.

L’alegria és un sentiment i la disbauxa és una conducta.

Què ens impedeix ser feliços?

Les nostres expectatives i creences

Les nostres expectatives i creences interioritzades sense haver-les analitzat objectivament des de la nostra pròpia naturalesa i que no són més que pensaments incorrectament enunciats.

La gestió dels sentiments

Primer hi ha un detonant extern que el cervell interpreta amb un sentiment positiu o negatiu i un bon aprenentatge en la gestió d'aquest sentiment suposa l'execució d'una conducta determinada en funció de com elaborem els pensaments en aquest cas concret.

La bellesa està en la mirada

El context a vegades pot no ser el més adequat, però és el que és i no depèn de nosaltres, i el nostre cervell ha d'emetre, per exemple, emocions i sensacions d'incomoditat o de tristesa. Si no podem canviar el context, el millor és moure a un que s'adeqüi millor a la nostra naturalesa o positivitzar-la a través d'un pensament i conducta adequat.

Què he de fer per ser feliç?

En general, ens frustra molt sentir que som incapaços de tirar endavant el nostre projecte vital, per això, insisteixo, és important gestionar correctament el nostre cervell, que consisteix a aprendre a sentir, a pensar i actuar de la millor manera possible per tal que el nostre cos sobrevisqui de la forma més agradable possible.

No fem servir massa bé les diverses emocions que ens envia el cervell perquè no hem après a gestionar-les adequadament amb pensaments i conductes que ens evitin un patiment totalment innecessari, o almenys saber disminuir els seus efectes i abast en el temps.

Vull ser feliç i no puc? Reprograma't!

Portem múltiples tipus d’automatitzacions des que som nadons.

Algunes ens ajuden i altres curtcircuiten la nostra vida.

La bona notícia és que una programació que està interferint en la nostra realització personal, pot canviar-se.

Això es pot fer de dues maneres: o bé modificant un esquema de pensament, que provocarà un canvi en la conducta; o bé canviar certes conductes, que acabaran provocant la correcció d’un pensament inadequat.

No cal triar una o altra, ja que no són excloents.

Per tant, si volem ser feliços, hem d’introduir pensaments i conductes que siguin coherents amb el que ens fa feliços. Sense oblidar-nos de gestionar les nostres emocions correctament.

 

Com ser feliç amb la teva parella i ella feliç amb tu?

El bon amor és el sentiment que associa el cervell a vida, a pau, a benestar, al que anomenem felicitat. Cal saber completar el binomi "ser feliç", i estar envoltats d'allò i aquells que ens fan, i als que fem, feliços.
Com ja he dit però repeteixo perquè és important que reforcis: L'amor és un sentiment, i estimar és una conducta, que s'aprèn i que s'ensenya i que es pot executar bé o malament.
MariCarme Marmaneu
Psicòloga de Parella

La felicitat és el benestar de la pau

El bon amor és el sentiment que associa el cervell a vida, a pau, a benestar, al que anomenem felicitat.

Estimem bé quan som capaços de crear contextos que permeten l’altre expressar el millor de si mateix.

Som ben estimats quan podem expressar el millor de nosaltres.

La confiança, la veritat, l’absència de falsedat o de fingiment és l’ingredient fonamental de qualsevol mena de relació sana, o de l’amor, entès en el sentit més ampli de la paraula.

Moltes persones creuen que estan estimant bé perquè li donen als seus éssers estimats molt del que els sembla bé a ells, però no els donen el que els sembla bé als que afirmen estimar.

Estimar bé consisteix a donar-li a l’altre el que necessita per ser feliç, independentment que a mi m’agradi o no.

El bon amor és el sentiment que associa el cervell a vida, a pau, a benestar, al que anomenem felicitat.

Cal saber completar el binomi “ser feliç”, i estar envoltats d’allò i aquells que ens fan, i als que fem, feliços.

Un ésser viu ens vol bé si la seva conducta cap a nosaltres treu el millor de nosaltres mateixos.

I el més important de tot, el que fa que aquest sentiment sigui el genuí amor és que “El que li agrada a qui estima, és ser capaç de fer feliç a l’objecte del seu amor

Consells molt pràctics

Per exemple, si a tu t’agrada el mar, i a mi la muntanya, no té sentit que et regali una excursió a l’Everest, i esperi  a més que m’ho agraeixis. El bon amor consisteix en el fet que, tot i que a mi, pot no agradar-me el mar, com sé que a tu t’agrada, et regalaré un creuer en un veler pel mediterrani, perquè sé que et va bé i et fa feliç. Això sí, jo seguiré amb les meves excursions per la muntanya, i espero que tu em regalis excursions inoblidables als pics més alts, encara que t’ agradi més fer submarinisme.

I el darrer consell per ser feliç i més difícil d'entendre i de fer

Però aquí no s’acaba el bon amor sinó que comença, perquè aquests regals han de també fer sentir feliç i be a qui els fa, en cas contrari, si aquesta conducta no t’enriqueix, no et nodreix, et suposa un esforç i un dolor, per respecte a tu, potser és el moment de plantejar-te si el bon amor per als dos és dir-vos adéu amb respecte i sense fer mal a ningú.

El bon amor no fa mal a ningú, faci el que faci l’altre si ho fa amb respecte i autenticitat.

I si ni així te’n surts Com escollir un Bon Psicòleg et pot ajudar a saber quin és la persona que millor et pot acompanyar.

Vols parlar?

Demana una consulta per aprendre a deixar de patir

Dir "T'estimo" no vol dir automàticament "Et sé estimar". Per això, moltes relacions fracassen, perquè cal saber fer-se feliços recíprocament. Hem de poder voler, i, sobretot, saber estimar a més que sigui recíproc i des de l'autenticitat mútua.I sols pots estimar bé des de la teva prèvia felicitat personal. Saps ser feliç? "

També et pot interessar el següent post relacionat:

psicoleg a vic maricarme

MariCarme M. Moliné

Sóc Psicòloga Clínica, especialitzada en les conductes dins l`ambit de la parella. M’ha fascinat sempre la psicologia perquè m’ha fascinat la ment humana, i com la psicologia és la ciència de la conducta i la conducta sempre es pot millorar i reaprendre, l’esperança de millorar la vida de les persones és una experiència apassionant i irrepetible.

Deixa un comentari

Concertar Visita
close slider

Explica'm en què et puc ajudar